Bra att veta om antivirus

När vi talar om antivirus idag så menar man oftast ett säkerhetsprogram som utgörs av flera stycken skyddslager. Ett antivirusprogram kan ta bort virus, skräppost och blockera hot. De kan även upptäcka skadeprogram och skydda dig från diverse cyberhot.

Vad är antivirus?

Från första början så var antivirusprogram ett datorprogram som kunde upptäcka och ibland även avlägsna datorvirus från de enheterna som var drabbade. Detta hjälpte till att stoppa spridningen av ett skadligt innehåll, det var såhär det fungerade under 1990 talet och 2000-talets början. 

Sen kom en väldig ökning av skadeprogram inom diverse kategorier och detta har gjort  att man har utvecklat antivirusprogrammen till mer komplicerade säkerhetslösningar.

De flesta säkerhetsprodukter idag använder en kombination av flera olika tekniska lösningar för att göra användaren trygg.

Med denna kombination kan de bekämpa olika skadliga aktiviteter. Spioneri, stöld av inloggningsuppgifter, oönskad kryptering av filer, så kallade utpressningsprogram, skräppost, och bedrägerier är några exempel på hot som bekämpas.

Varför använda antivirus?

Med den avancerade teknik som en pålitlig säkerhetslösning har idag, så kan det upptäcka, ta bort och oskadliggöra olika typer av skadeprogram. Antivirus kan även skydda dig som användare från spionprogram, skräppost, utpressningsprogram med mera. Inte nog med detta så kan programmet upptäcka möjliga försök från angripare som försöker utnyttja de sårbarheter som finns i internet. 

Ett pålitligt program är viktigt att ha idag. Hot använder ofta en kamouflage teknik som gömmer sig långt inne i systemet och som är svårt för en vanlig användare att upptäcka förrän det är för sent.

Tecken på att du kan ha blivit utsatt för virus

Olika enheter kan uppvisa olika beteende beroende på vilken typ av skada som enheten har fått. Här är några exempel på vad som kan hända vid infektion.

  1. Ett typiskt utpressningsprogram är om skärmen fylls med en matris med siffror eller med dödskallar med anvisningar om att man vill ha en lösen för att exempelvis låsa upp din dator igen. 
  2. Om datoranvändningen går upp utan anledning, så kan det beror på att det körs ett program i bakgrunden. Är det så kan detta program stjäla din information och överföra den till bedragarna. 
  3. Ser du popup-fönster när webbläsaren är stängd, då kan det röra sig om en skadlig programvara. Pop-up fönster i webbläsaren är i sig själva för det mesta inte skadliga. 
  4. Telefoner och datorer är högpresterande enheter. Blir enheten oväntat varm men du inte gör något speciellt med, exempelvis lagt den på laddning, Då kan det vara en skadlig programvara som stjäl prestanda från enheten och använder den för brottsliga handlingar.
  5. Precis som med överhettning kan det vara så att ett skadligt program körs i bakgrunden och laddar ut batteriet om du helt plötsligt tycker att din batteritid blivit oväntad kort.

Den goda nyheten är att många av dessa problem kan undvikas. Detta med hjälp en bra säkerhetsprogramvara som är speciellt utformad för just den enhet du använder. Dessa program är byggda för att kunna upptäcka och ta bort hot innan dessa attackerar. Detta gäller oavsett enhet.

Antivirus är en viktig sak att satsa på speciellt som företagare. Andra saker som företagare kanske kan behöva är lån. Läs mer hos lainaverkko.fi

Sammanfattning

Det finns många bedragare online och de hittar hela tiden nya vägar i sina försök att bedra dig. Med ett antivirusprogram kan du slippa detta. 

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0