Grundläggande steg för att hålla dina digitala enheter säkra 

Mot bakgrund av den uppkopplade och digitaliserade värld vi lever i har begreppet cyberattack blivit gängse term. Ingen cyberattack är den andra lik, de kan variera vad gäller metod och syfte. Gemensamt är emellertid att de är utmanande, kostsamma och tuffa att återhämta sig från. Enligt uppgift från Telenor har antalet attacker ökat väsentligt under de senaste åren och många företag anses idag inte vara tillräckligt rustade för att kunna hantera ett angrepp. Viktigt att slå fast i sammanhanget är att även privata aktörer kan drabbas av hot och attacker mot deras digitala enheter och data. En god rutin för skydd av enheter och uppgifter är därmed A och O för både privatpersoner och företag. I det här inlägget guidar vi dig i hur du håller dina enheter säkra. 

Grundläggande steg för att hålla dina digitala enheter

Varför skydd är motiverat

Våra digitala enheter är så mycket mer komplexa och sofistikerade idag än för 20–30 år sedan. Nuförtiden använder vi, förutom för jobb, våra smartphones och/eller laptops för allt från att streama filmer online, delta i bordsspel som roulette på Cloud-baserade digitala plattformar, köpa konsumentvaror och kläder och ladda ned filer. I ljuset av alla funktioner och transaktioner som detta innebär är investeringar i bra skydd för digitala enheter väldigt motiverat. Ett sådant skydd innebär inledningsvis ett passande antivirusprogram. Antivirus är en mjukvara som stärker din dators immunförsvar och som minskar risken för att den utsätts från angrepp från externa skadeprogram. Ett antivirusprogram har såväl en förebyggande som reparativ effekt. Det finns en rad olika antivirusprogram på marknaden. Vilket du slutligen väljer beror på dina individuella behov. Som tumregel rekommenderar vi dock att programmet har koll på din e-post, blockerar och varnar för oseriösa hemsidor och annonser och kontrollerar material som laddas ned. 

Lösenord, tvåfaktorsautentisering och lösenordshanterare

Att du bör säkra dina samtliga digitala enheter med starka lösenord som är svåra att gissa sig till är rätt självklart. Det är avgörande att det enbart är du själv och de som godkänts av dig som har tillgång till data och uppgifter som finns lagrade på dina enheter. Försök undvika att använda samma lösenord till alla konton i molnet och dina enheter, och blanda stora och små bokstäver med siffror och specialtecken som # € % & / ( ). Vill du ta säkerheten ett steg längre kan du satsa på så kallad tvåfaktorsautentisering för åtkomst till enheter och/eller Cloud-baserade konton. Tvåfaktorsautentisering innebär ett extra skyddslager, förutom ditt lösenord, i syfte att bekräfta du verkligen är du. Ofta fungerar funktionen så att man först knappar in sitt lösenord och sedan ombeds att skriva in en verifikationskod eller dylikt som vanligtvis skickas per SMS eller genereras i en app. Avslutningsvis kan en lösenordshanterare vara en god idé, särskilt om du har många olika enheter och konton som samtliga är skyddade med olika lösenord. Via tjänster som exempelvis Lastpass kan du generera, spara och fylla i dina lösenord för dator och mobil. Lösenord lagras i molnet så att du har ständig åtkomst och aldrig glömmer dem. 

Var aktsam med trådlösa nätverk

Inom EU gäller i regel samma taxor för surf som i Sverige. Vid resor utomlands kan det emellertid stundtals vara frestande att ansluta till trådlösa nätverk på caféer, i offentliga utrymmen eller på flygplatser. Vad som är viktigt att ha i åtanke är att din trafik kan avlyssnas av vem som helst i närheten om nätverket i fråga inte är krypterat. Det senare innebär att bedragare kan få tillgång till inloggningsuppgifter och annan relevant information som du kan komma att skicka. Ibland är dessutom bedragare ännu mer sofistikerade och sätter upp och döper sitt eget nätverk. Ansluter du till det av misstag kan bedragaren avlyssna allt du gör eller installera skadlig kod på din digitala enhet. Försök därmed alltid att verifiera att nätverket du ansluter till är seriöst. Vet du med dig att du ska ut och resa och vill vara på den säkra sidan kan det vara en god idé att ta kontakt med din teleoperatör och teckna ett förmånligt abonnemang för surf i utlandet.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0