Vad är chocklad 3D skrivare?

Det är få personer runt om i världen som inte älskar choklad, och varje gång någon säger något annat brukar man undra vad det egentligen är för fel på denna person. För alla chokladälskare finns det nuförtiden en revolutionerande teknik som kan hjälpa en att njuta ännu mer av dessa sötsaker. Vi pratar förstås om choklad 3D skrivare. Detta är en revolutionerande teknologi inom matbranschen, men samtidigt bör man tänka på att värja sig mot de IT-hot som kan tänkas uppstå.

Vad en choklad 3D skrivare är för något

3D skrivare har funnits på marknaden ett tag och man har sedan länge kunnat köpa en själv för att ge form åt de ritningar och modeller man har på datorn. Man kan använda sig av olika sorts material som exempelvis:

  • Plast
  • Lera
  • Metall

Nuförtiden har man även anpassat tekniken till att kunna skriva ut choklad. Det används ett munstycke, precis som när man skriver ut 3D-modeller i övrigt, för att sprinta ut chokladen i dess önskade form.

Relevanta säkerhetsaspekter med IT-utrustning

Något man dock bör tänka på när det gäller all typ av IT-utrustning är hur sårbar den är för olika typer av hackerattacker. När det gäller choklad kanske detta inte tycks som en stor grej, men man skulle lätt kunna tänka sig en situation där en aktör som inte har alltför rent mjöl i påsen försöker infektera konkurrenters choklad 3D skrivare med någon form av virus. Därför är det av vikt att man ser till att man har ett gediget virusskydd och att man ständigt uppdaterar sitt antivirusprogram för att bemöta nya hot.

Ekonomi och säkerhet inom chokladindustrin

Att köpa in en 3D-skrivare kostar såklart, oavsett om man har som avsikt att skriva ut choklad eller något annat. Ett matföretag som tillverkar skräddarsydda chokladpraliner kan därför få i princip hela sin verksamhet utslagen om något skulle hända en sådan maskin, särskilt med tanke på att sådana företag antagligen har köpt in ett stort antal av dessa maskiner för att inte behöva skriva ut endast en pralin i taget.

Varför skulle man vilja ha en choklad 3D skrivare?

Inom vårt samhälle har vi till viss del börjat röra oss ifrån konceptet att mat alltid endast ska handla om nödvändighet, till att det istället i vissa fall dessutom ska handla om form och konst.

När man använder en choklad 3D skrivare till att skriva ut dessa godsaker har man först gjort en datormodell i ett slags CAD-program. Därefter skriver man ut modellen med hög precision och lyckas på så sätt uppnå en precision som inte hade varit möjlig med traditionella metoder.

Lättare sätt att driva ett konditori

En person som exempelvis driver ett konditori kommer att behöva lägga mycket tid på att få chokladbitar och tårtor att se bra ut. Om vederbörande köper in en choklad 3D skrivare kommer mycket av den tid som tidigare gick åt till detta att frigöras och man kan ägna sig mer åt andra saker som att förbättra kundupplevelsen.

Imponera på dina vänner

Man kan även använda den i privata sammanhang. När det är dags att bjuda hem vännerna på middag hade det inte skadat om man efter maten kunnat bjuda dem på chokladbitar som är formade som deras egna namn. Detta är säkerligen något som de kommer att prata om under en lång tid framöver.

Choklad och IT-säkerhet: Två ord vi aldrig trodde att vi skulle behöva kombinera

Som vi har sett i den här artikeln finns det teknologiska förbättringar som man till en början tror bara kommer att förbättra våra liv, men när man gör en lite djupare analys upptäcker man att det faktiskt förekommer en del säkerhetsrisker. När man ska köpa in en choklad 3D skrivare, antingen till hemmet eller verksamheten, bör man därför se efter vilka IT-hot som kan tänkas uppstå.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0