Det sociala livet online

Internet kan vara många saker för olika människor och ofta tar vi det för givet. De flesta av oss är beroende av att vara uppkopplade 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, och skulle vi tappa signalen blir vi snabbt frustrerande. Lockelsen med internet har många ansikten. Där finns all information vi kan vilja ha, där finns underhållning i alla tänkbara former, där kan vi effektivisera vår vardag och kommunicera med vem som helst i hela världen. Något av det vi spenderar mest tid på är just den sociala biten av internet – på gott och ont.

Sociala medier och utrymmen

Under det senaste året har vi lärt oss hur mycket internet kan betyda och underlätta för oss. Många har flyttat stora delar av sina sociala liv till nätet där allt från träningspass och arbetskonferenser till fredagsmingel och släktkalas kan äga rum. Oavsett vad du är intresserad av kan du hitta forum och grupper där just detta diskuteras. Djurcentrum.se är ett bra exempel på detta där djurälskare och entusiaster över hela Sverige har samlats för att prata om sin kärlek till sina husdjur och djurskötsel i allmänhet.

Sociala medier kan ta många olika former, och de stora företagen som ligger bakom många av sajterna har länge undvikit att kontrollera innehållet som publiceras där. Då allt mer kommunikation sker via de stora kanalerna som Twitter, Instagram och Facebook har dessa företag äntligen börjat sortera bland inläggen och försöker nu rensa bort farligt, diskriminerande och hotande innehåll. Detta ansvar har efterfrågats i flera år, men har nu alltså äntligen blivit verklighet. Detta kommer göra sociala medier tryggare för alla användare.

En plats att förkovra sig

Det härliga med livet online är ju att man kan hitta information om precis allting man kan vara intresserad av. Dels finns det rena faktasidor och uppslagsverk som Wikipedia, men även ändlösa forumdiskussioner där vanliga människor kommer med inlägg och bidrar med kunskap om olika problemställningar. Här finns möjlighet att lära sig allt inom en rad olika områden, som handarbete, ljudteknik, bilar, eSport, DIY och trädgårdsarbete. Elhoj.nu är forumet där du lär dig allt om scootrar och elcyklar, till exempel!

Det finns alltså alla möjligheter att träffa likasinnade personer online, oavsett varifrån de kommer, vilken bakgrund de har eller hur gamla de är. Dessa sociala mötesplatser är mycket mer öppna och dynamiska än de flesta fysiska platser. Det är därför många lockas till olika forum och även varför sociala medier fått den status och den maktposition som de har.

Framtiden för sociala medier

Eftersom sociala medier fullkomligt exploderat under 2000-talet och tagit över en stor del av vår dagliga kommunikation med omvärlden har inte lagstiftningen hunnit med att reglera dessa offentliga rum. Det finns en ökad opinion om att de stora mediekanalerna ska ta sitt ansvar som publicister, även om just den globala värden online är svårt att strömlinjeforma för att passa alla länder. Även om vi känner till de många fördelarna med att ha tillgång till sociala medier, kommer de behöva regleras för att skapa en tryggare och mer human plats för alla användare, i stil med hur den fysiska verkligheten fungerar.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0