Ett transportmedel med anor

Innan bilen blev vårt mest populära transportmedel fick privatpersoner nöja sig med att ta sig fram med häst och vagn eller till fots. Det tog lång tid innan bilen blev var mans egendom. Till en början var det ett exklusivt nöje att äga en bil. Det kanske bara var någon enstaka person i bekantskapskretsen som hade råd. Att ta sig en biltur var att ge sig ut på ett äventyr, även om hastigheten inte var särskilt mycket att skryta över. T-Fordens maxfart var 30 km/tim. De första bilarna påminde till sitt utseende om hästdroskor men istället för att dras av hästar drevs de av ångkraft, på samma sätt som ett ånglok.

Den bensindrivna bilen uppfanns av Carl Benz 1888. Den hade en ganska blygsam motorstyrka på 0.75 hästkrafter men införandet av förbränningsmotorn innebar ett genombrott för bilen. Inuti cylindern antändes bensinen och via generatorn omvandlades hettan till rörelseenergi som drev hjulen.

En ny livsstil

Det är omöjligt att tänka sig massbilismen utan Henry Ford. Som en följd av serietillverkningen sjönk produktionskostnaderna för bilen och gjorde det möjligt för vanligt folk att köpa ett fordon. Den geniale industrialisten Henry Ford uppfann det löpande bandet och hade som mål att motorisera hela USA, vilket han faktiskt lyckades med. Hela samhället byggdes snart efter bilens behov. Drive-in biografer, snabbmatsställen och bensinstationer som anlades vid motorvägarna är några exempel på det konsumtionsmönster bilen förde med sig. Bilpendlingen var också förutsättningen för förorternas uppkomst. Det är en hel livsstil som är knuten till bilen och man kan se denna återspeglas i populärkulturen.

Säkerhetstänkande

När bilarnas motorstyrka ökade och fler fordon trängdes på vägarna blev det vanligare med bilolyckor. I de första bilarna fanns det inga säkerhetsbälten. Passagerarna satt oskyddade i sina karosser och var lika sårbara som ägg i en papperspåse. Ända sedan dess uppkomst har bilen modifierats och utvecklats. Med hjälp av testdockor kan teknologiska studier göras på förloppet vid bilolyckor. Genom att simulera höga hastigheter i en testanläggning kan bilens kritiska punkter identifieras. Ett bra exempel på en uppfinning som ökat säkerheten är air-bagen. Tekniken innebär att en stor ballong utlöses vid kraschen och skyddar bilföraren. Bilarna kan också göras krocktåliga genom att man bygger starkare karosser. Alla 18-åringar vet hur tidskrävande det kan vara att ta ett körkort. I bilens barndom kunde man köpa bilen och köra iväg, utan någon form av utbildning.

Bilens framtid

Dagens bilar kan drivas av såväl gas som el. Eftersom bilen ofta används för pendling till och från arbetet undrar många om det inte är dags att använda nya effektivare transportmedel. Vardagsåkandet kan istället ersättas av miljövänligare och effektivare kollektivtrafik som spårtaxi, menar många. I Japan finns det högeffektiva transportalternativ på räls tillgängliga för pendlare. En bil kan i stället användas för nöjesresor på semestern, eller när man har mycket bagage. Det krävs en stor satsning för att bygga en ny infrastruktur som kan konkurrera med buss och bil. I många europeiska storstäder arbetar men istället med att skapa nya digitala parkeringslösningar för att komma till rätta med massbilismens nackdelar.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0