Vad är en VPN?

Om du inte har ett passionerat intresse för datorer, utan mest använder nätet till vardagssysslor och underhållning av olika slag kanske du inte har koll på alla akronymer, förkortningar och engelska uttryck som hör datorvärlden till. Du har säkert hört om sådant som trojaner, hackers, anti-virus, malware, VPN, LAN och cyberattacker, men kanske har svårt att riktigt veta vad som menas med detta.

Använder du bara datorn på fritiden, till vanliga saker som sociala medier, spel, underhållning och bankärenden så klarar du dig utan denna kunskap, men om du läser på litegrann kommer du öka din egen säkerhet online, samtidigt som du inser att nätet också ger fler möjligheter! En VPN är ett av dessa program som alla datorintresserade använder, men få vardagsbrukare bryr sig så mycket om. Sysslar man med eSport, programmering, marknadsföring, IT, eller andra datarelaterade aktiviteter känner man säkert redan till fördelarna med att använda en VPN, medan andra ofta missat detta. Vad är egentligen en VPN?

Värna om din integritet

I första hand är en VPN, eller ett Virtual Private Network, som det läses ut, en programvara som leder om och döljer din IP-adress när du surfar. Faktum är att alla datorer och nätverk har personliga adresser, och när du använder internet ser alla sajter du besöker var du är och vilken enhet du ansluter från. Vad en VPN gör är ganska genialt. Den skickar din adress, alltså dina signaler, via en server i ett främmande land, till den sajt du sedan surfar på.

Detta innebär att det ser ut som att du är någon helt annanstans och är en helt annan person. Genom att hela tiden byta anslutningsserver går det alltså inte att spåra din aktivitet till dig. Detta ger dig större frihet online och skyddar din integritet. Stora annonsörer och företag kan inte följa dina klick och sökningar, och ingen kan spara eller sälja de uppgifter du lämnar ifrån dig.

Öppna upp stängda marknader

Även om din integritet och säkerhet är något av det viktigaste och kanske mest förbisedda elementet med en bra VPN så har programvaran också funktionen att den ger dig tillgång till en större del av internet. Ofta finns det streamingtjänster och nyhetskanaler vilka bara är öppna i specifika länder. I Sverige kan man, till exempel, inte komma åt det innehåll som finns på Netflix i Frankrike, England eller USA. Skickar du din signal via ett av dessa länder med hjälp av en VPN får du alltså tillgång till detta innehåll också.

En VPN fungerar såklart också tvärtom. Är du utomlands och vill komma åt svenska sajter, som SVT Play, nätcasinon, sociala medier eller annat som kan vara blockerat i olika länder kan du använda en VPN i detta syfte. Skicka signalen via Sverige så öppnas även dessa sajter upp. Du behöver alltså aldrig gå miste om ett avsnitt av På Spåret, en Facebook-debatt eller några free spins på ditt favoritspel även om du befinner dig utomlands under en längre period. En VPN är en enkel och säker programvara med många användningsområden.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0