4 steg för att säkra företagsinformation

För många företag är säkerheten på en väldigt viktig del av ett företag. Men tyvärr så är det inte så för alla företag. Man saknar säkerhetsrutiner eller att man inte har tillräckligt med skydd. Därför så är det extra viktigt att gå igenom datasäkerheten och ha rutiner hur man ska hantera känslig information och hur man hanterar försök till bedrägeri.

Vi går igenom några olika aspekter av säkerheten för ett företag. Vilka typer av hjälpmedel man kan använda sig av och hur man på enklaste sättet skyddar sitt företag. Allt från hur man gör sig av med dokument med känsligt innehåll på rätt sätt till hur man hittar bra rutiner mot nätfiske. Läs vidare och se om det är något ni behöver åtgärda.

1. Förvara viktiga dokument i ett låst arkivskåp

Även om det är dataåldern så behöver man ändå handskas med pappersdokument. Vissa av pappersdokumenten kan innehålla känsliga och sekretessbelagda uppgifter. Det kan också vara sådant som faller inom ramen för GDPR, som t.ex. uppgifter om personal. Dokumenten kanske skannas in för att sedan lagras på en dator som har flertalet säkerhetskoder för att kunna nå uppgifterna. Men vad händer med dokumentet därefter? Hamnar det på ett skrivbord eller slängs det i en papperskorg? De viktiga dokument som man behöver spara kan man hantera genom att låsa in dem i ett arkivskåp. Använder man laptops så kan man även låsa in dem i ett låst säkerhetsskåp vid slutet av dagen.

2. Förstör dokument som du inte längre behöver

Dokumentet behöver förstöras. Enklast med hjälp av en dokumentförstörare så att de inte kan läsas av en obehörig eller rent av hamna i fel händer. En dokumentförstörare med säkerhetsnivå P4 eller P5 är lämpligt för ett företag som hanterar känsliga uppgifter. Säkerhetsnivån betyder att pappersdokumenten strimlas till desto mindre bitar desto högre säkerhetsnivån är.

3. Skydda din dator med antivirusprogram

Virusprogram är en ganska självklar del till att skydda sig mot virus och annan skadlig programvara. Många datorer har redan ett säkerhetspaket installerat i datorn när man köper den. Microsoft defender antivirus finns installerad på alla Windows 10 datorer och den stängs automatiskt av om man använder ett annat antivirus program. Utifall att du använder Windows så har du garanterat ett Antivirusprogram installerat.

Även Apple har skydd mot skadlig programvara installerat och den första kom med Mac OS X 10.6 Snow Leopard. Det finns en del skydd mot skadlig programvara installerat men just virusskydd finns inte installerat för tillfället. Det är även bra idé att se över sina skydd oavsett vilken dator man använder.

4. Utbilda alla företagets anställda om nätfiske

Nätfiske eller Phishing är ett vanligt förekommande sätt för hackare att komma åt känslig företagsinformation. Många hackare använder email för att kunna lura och utpressa företag. Därför är det extra viktigt att alla anställda på ett företag är medvetna om detta. Om de anställda är medvetna om det så är det lättare att rapportera om ett mejl känns misstänkt.

Mejlen kan se ut som vilket mejl som helst och kan se ut som att den kommer internt från en kollega eller chef. Mejlen kommer oftast med en länk eller en fråga om att man ska skicka någon information. Det är här man ska börja ifrågasätta. Skulle chefen eller kollegan verkligen skicka ett sånt här mejl eller fråga om den här informationen? En kurs om nätfiske borde vara obligatoriskt för alla anställda för att förhindra nätfiske eller annan bedrägeri.

Säkerheten på ett företag är viktigare än någonsin. Gå igenom säkerheten på datorerna och hur det anställda hanterar känslig information. Förutom all programvara så finns det även en mängd kontorsmaterial för att underlätta att skydda företaget. Se över företagets säkerhetsrutiner innan det är försent. All kontorsmaterial till ditt företaget går att hitta på 123ink.se.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0