Vad du bör veta om antivirusprogram 2022

Det finns ett otal tester av antivirusprogram och säkerhetspakt på marknaden idag. Det är inte alltid lätt att hålla reda på och många gånger känns det som att man behöver gå en hel utbildning innan man kan förstå hur man ska “välja rätt”. I den här texten går vi igenom vad ett antivirusprogram egentligen är och vad det bör göra.

När man utvärderar ett antivirusprogram, är det inte själva antivirusmotorn som står i centrum. Istället tittar man, eller bör man titta på om testet gjorts på ett gediget sätt, den del av programmet som håller uppsikt över skadlig kod, allt från traditionella virus, skadliga skript i dokumentet och på webben, spionprogram och andra typer av elak kod. Det krävs bra kompetensutveckling att känna sin dator.

Detta är inte något som vem som helst kan titta på, istället finns det speciella antiviruslabb som gör det. I exempelvis den här gedigna utvärderingen där Bitdefender to hem förstaplatsen, hade man använt två fristående antiviruslabb, ett tyskt och ett från Österrike.

Måste man inte köpa ett antivirusprogram

Även om det finns riktigt bra antivirusprogram, som får bäst i test och så vidare, som man kan köpa, måste man inte det. Idag har många datorer inbyggda säkerhetspakt som i sig också får toppbetyg. Windows har till exempel det. Det heter Defender och får toppbetyg sedan några år tillbaka. Om man har det kanske man istället bör skaffa sig ett bra, kostnadsfritt, antivirus som kompletterar det inbyggda system med extra säkerhetskontroll för webbläsaren eller optimerar prestandan.

I ett bra test av antivirusprogram fokuserar man på de extra säkerhetsverktygen. Det vill säga allt från utbyggd säkerhet för webbläsaren så att användaren inte klickar på skadliga länkar eller läcker personuppgifter av misstag, till smarta sätt att göra bankärenden och andra känsliga saker på webben – till krypteringsverktyg, lösenordshanterare, backuptjänster, automatisk webbkamerblockering, avancerad föräldrakontroll för barnens datorer och mobiler, stöldskydd och spårning av borttappade enheter, vin-tjänster för anonymisering när man surfar. För att inte nämna automatisk säkerhetskontroll av okända wifi-nätverk, och mycket mer.

Tänk på att alla säkerhetspaket har ett eget axplock av funktioner och inget paket är det andra likt.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0