Så används VPN-tjänster för streaming

Idag är det svårt att tänka sig ett liv utan streamingtjänster. För sedan Netflix lanserades har fler och fler streamingtjänster dykt upp, och de fortsätter bara föröka sig. Detta är såklart något positivt, men för att kunna åtnjuta det streaminginnehåll som finns måste man befinna sig på rätt plats.

Vissa streaming sites är helt enkelt inte tillgängliga utanför vissa länder, och även om de är, kan innehållet variera. Till exempel finns det en del innehåll på amerikanska Netflix som inte finns på svenska.

Som tur är finns det ett sätt att tillgå utländska streamingtjänster – med hjälp av en VPN-tjänst. Du har säkert hört talas om det, men inte riktigt fattat hur det fungerar. Låt oss förklara hur det fungerar här!

VPN för streamingsites

I huvudsak fungerar en VPN genom att ansluta ens enhet till Internet via en säker, privat och krypterad anslutning. Istället för att ansluta via ens vanliga internetleverantör, dirigerar en VPN om ens enhets IP-adress via en av sina egna mellanliggande servrar.

Detta leder till att ens IP-adress döljs och därför maskeras ens plats för streamingtjänsten. Detta trick gör det möjligt för personer att komma åt så kallat ‘geoblockerat’ innehåll från en mängd olika leverantörer av streamingtjänster.

Observera att vissa streaming sites förbjuder användningen av VPN, vilket gör användandet av en VPN för att komma åt innehållet olagligt. Detta är dock väldigt sällsynt.

Behöver man verkligen en VPN för streaming?

Om man behöver använda sig av en VPN-tjänst eller inte för streaming beror helt och hållet på vad man vill uppnå och vart man befinner sig i världen. Svenska streaming sites har ett väldigt bra utbud av innehåll, både svenskt och utländskt, så är man nöjd med detta behöver man inte använda sig av en VPN.

Vill man däremot komma åt en streamingtjänst som Hulu, BBC iPlayer eller streama innehåll från exempelvis amerikanska eller japanska Netflix – ja då kan en VPN-tjänst vara behjälplig.

Så streamar man med en VPN

Det finns ingen universell metod för hur man använder sig av en VPN-tjänst för att streama innehåll på utländska streaming sites. Alla VPN-tjänster är nämligen olika, men ofta är det inte särskilt komplicerat att komma igång. Här beskriver vi steg-för-steg hur man går tillväga:

  • Undersök vilken streamingtjänst det är du vill streama innehåll från. Detta gör det enklare att välja en VPN-tjänst.
  • Välj en VPN-tjänst som möjliggör en server i det land där streamingtjänsten opererar och köp ett abonnemang.
  • Ladda ner VPN-tjänsten på din enhet.
  • Starta programmet och logga in.
  • Anslut till en server som avblockerar streamingtjänsten.
  • Öppna streamingtjänstens hemsida eller starta appen medan du är ansluten till en VPN och njut!

Är VPN lagligt?

Ja, användandet av VPN-tjänster är lagligt i de allra flesta länder, inklusive Sverige. I länder som Kina, Ryssland, Vitryssland och Turkiet är det däremot inte lagligt, vilket betyder att du som svensk inte heller får koppla upp dig på en IP-adress i något av dessa länder.

Kom ihåg att bara för du ansluter dig till en annan IP-adress än en i Sverige, och att detta är lagligt, betyder det inte att du får göra olagliga saker på nätet.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0