Tips för att hålla dig säker på nätet

Vi tillbringar allt mer av vår tid på nätet. Många av våra vardagsärenden kan nu göras över internet, som att handla och sköta bankärenden. Allt fler tjänster sköts digitalt. Vi får en del av vår post till våra e-postadresser och digitala brevlådor, och kommunicerar med anda människor digitalt. Något som vi kanske inte alltid tänker på är säkerheten online, då vi räknar med att de sidor vi besöker är säkra eller att det inte händer oss. Men så en dag står vi där, och har kanske fått ett virus på datorn eller så har något annat hänt. Då kan det vara bra att ha förberett sig. Här kommer några enkla tips om hur du kan hålla dig mer säker på nätet.

Starka lösenord

Ett bra lösenord är a och o för att skydda dina uppgifter. Det är en av de mest grundläggande sakerna du kan göra för att hålla dig säker på nätet. Ett starkt lösenord innehåller en kombination av stora och små bokstäver, siffror och specialtecken. Längre lösenord är mer säkra än kortare.

Brandvägg och virusprogram

Att installera ett virusprogram och aktivera datorns brandvägg är sätt att hålla din dator säker. På det sättet skyddar du den information du har på datorn från att hamna i orätta händer.

Säkerhetskopiera

Spara värdefull information på flera ställen, till exempel i molnet, på en usb-sticka, en bärbar hårddisk eller på papper. På det sättet försvinner inte informationen om olyckan skulle vara framme

Glöm inte telefonen och plattan

Även din smartphone och surfplatta kan innehålla personlig information, som bank-id och kontokortsinformation. Glöm inte att göra dem säkrare genom brandvägg, antivirusprogram, skärmlås och lösenord.

Handla säkert

Gör det du kan för att handla säkert på nätet. Kolla upp företaget du ska handla från, speciellt om du inte har handlat där tidigare eller inte känner igen namnet. Lämna absolut inte ut kortuppgifter eller bankkoder till vem som helst. Radera gärna dina kortuppgifter när du är färdig, och spara dem inte på datorn.

Publika nätverk

Om du är ute och lånar ett publikt nätverk för att surfa – tänk på att vem som helst kan se vad du gör. Inklusive se dina kortuppgifter och din personliga information om du använder dem just då. Logga endast in på sidor som erbjuder krypterad information för ökad säkerhet (sidor vars adress börjar på https istället för bara http).

Det här var några grundläggande, enkla tips för att höja din personliga säkerhet på nätet. Det viktigaste är ändå den kunskap som du själv har, och att du håller dig informerad och uppdaterad. Använd sunt förnuft och var försiktig. Lämna inte ut din information till vem som helst, och se till att ha viktig information skyddad. På det sättet kan du höja din egen säkerhet på internet.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0