Så fungerar tekniken bakom drönare

Drönare, eller drones som man säger på engelska, har utvecklats så snabbt att det nästan veckovis dyker upp nya innovationer. Ur ett tekniskt perspektiv kretsar många av dessa innovationer kring nya utvecklingar av olika komponenter i de flygande mackapärerna.

Om du, likt oss, är en tech-fantast fascineras du garanterat av drönare. Men att vara fascinerad räcker inte för oss. Precis som vi vill veta allt om varje komponent i en dator och mobila enheter vill vi även veta hur drönare fungerar. Därför kommer vi punkt för punkt dissekera drönaren och gå igenom dess anatomi för att förtydliga hur tekniken bakom dessa fenomenala mojänger fungerar.

Vad är en drönare?

För att förstå tekniken bakom något måste man först vara införstådd i vad prylen faktiskt är och används till. Drönare är flygande, radiostyrda farkoster som från början utvecklades för militär- och rymdindustrin. Idag har dessa farkoster dock hittat en plats i mainstreamkulturen där helt vanliga personer som oss själva kan styra dem med våra fingrar. Drönare kan användas till det mesta – för underhållning till fotografering och räddningsuppdrag.

Drönarens komponenter

En typisk drönare är tillverkad av lätta kompositmaterial för att minimera vikten och öka manövrerbarheten. De flesta är också utrustade med toppmodern teknik, som infraröda kameror och GPS. De styrs av ett fjärrkontrollsystem. Längst fram på drönaren sitter alla sensorer och navigationssystem. Resterande komponenter av den är fylld av tekniska system bestående av komplexa, lätta kompositer.

Hur kommer det sig att dessa obemannade fartyg kan lyfta då? Propeller och motorer! De flesta drönare är utrustade med propeller och motorer som gör att de kan flyga runt i luften.

Olika slags drönare

Alla drönare ser inte likadana ut. Det finns ett par olika varianter av de obemannade fartygen som Tricopters, Quadcopters och Hexacopter. Som du säkerligen själv räknat ut är det en del tekniska ting som skiljer dessa olika drönare åt. Tricoptern, till exempel, styrs med hjälp av en så kallad “servo”. Quadcoptern är den populäraste drönaren på marknaden och har fler propeller och motorer än vad föregående drönare har. Hexacoptern har sex eller fler propellrar samt en längre flygtid och större tyngdkraft än både Tricoptern och Quadcoptern.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0