Skydda dina och din familjs personuppgifter

En stor del av våra liv är i dagen läge digitala. Det rör sig om både bankärenden, sjukvårdsrådgivning och mycket annat. Men visste du att mycket information som ligger på internet, kan kapas och stjälas? Varje år drabbas allt fler av digitala brott på internet. Det handlar om stulna identiteter, lösenord och personupplysningar som hamnar i fel händer och på så vis kommer brottslingar till godo. Men med relativt enkla medel kan man skydda sig och sin dator – här får du reda på hur.

Internationellt problem

Inte bara i Sverige utan runt om i hela världen drabbas privatperson i tillnärmelsevis lika stor utsträckning som företag av datahackare, som stjäl lösenord, personupplysningar och andra känsliga uppgifter om dig och eventuellt din familj. Problemen är stora, vilket skapar en allt större frustration bland befolkningar runt om i världen. Det rör sig följaktligen om ett internationellt problem, som är svårt att lösa i en handvändning. Därför rekommenderas det att var och en skyddar sig och sin information efter bästa förmåga, och det finns en del åtgärder som är effektiva.

Den kanske vanligaste åtgärden mot datavirus är att vara medveten om vilka sidor man besöker. När man besöker myndigheter som Skatteverket eller företag som ett online casino som Mr Green, kan man ofta vara säker på att riskerna är lägre, än när man besöker okända sidor. Företag och myndigheter är i största allmänhet väldigt observanta på att hela tiden ha kontroll på sina brandväggar och andra typer av skydd mot datavirus. Tänk dig för, innan du besöker okända hemsidor.

Enkla steg mot ett säkert skydd

Givetvis är det även viktigt att ha ett antivirusprogram installerat på datorn. I en del operativsystem finns det förinstallerade antivirusprogram, men det är inte säkert att dessa är tillräckligt bra på att skydda dig och dina personuppgifter, som du har liggande i olika filer på familjedatorn där hemma. Förut har det talats om att vissa datorer i mindre utsträckning drabbas av datavirus, vilket sannolikt kan stämma. Det betyder å andra sidan inte att dataintrången minskar rent generellt, utan snarare tvärt om.

Den ökning man kan se i Sverige är kolossalt stor och över 300 000 svenskar har drabbats av cyberattacker, vilket troligtvis inte är en engångsföreteelse, eftersom man kan se liknande situationer i många andra länder världen över. Men givetvis kan man skydda sig på olika sätt och utöver de tidigare beskrivna tipsen, finns det några till att tänka på. Som tidigare beskrivet är det viktigt att veta vilka sidor man surfar på, betrodda sidor från myndigheter och liknande är ofta säkrare, än mindre okända sidor.

Din information

När man väl befinner sig på en sida och exempelvis ska skapa ett användarkonto är det viktigt att tänka på att skapa ett bra och hållbart lösenord som inte är så enkelt att lista ut. Med en snabbsökning kan man enkelt hitta en hel uppsjö av sidor som tipsar om hur man skapar de säkraste lösenorden. Till sist är det viktigt att komma ihåg att internet är en global mötesplats för människor över hela världen.

Tänk på det när du chattar, skriver e-post eller på annat sätt lämnar ut information om dig själv. Du bör alltså inte lämna ut personuppgifter på okända hemsidor till företag eller personer som du inte känner till sedan tidigare.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0