Så vinner du tid på nätet

Nätet kryllar med uppslag om hur man kan minska mobilberoendet och reducera skärmtiden, och i sommar är det många av oss som har höga ambitioner att lägga undan smartphones, surfplattor och bärbara datorer för att istället fånga dagen. Så pass stort är intresset för att begränsa den tid vi tillbringar på nätet att det på marknaden numer finns massvis med appar som hjälper en att kontrollera och reglera mobilanvändningen när självdisciplinen tryter. Appen Momento fungerar i bakgrunden och har koll på i vilken omfattning du använder mobilen. Den gör det möjligt att i efterhand på ett enkelt sätt se hur mycket tid du har lagt ner på telefonen, ända ner till specifik appnivå. En mer radikal lösning erbjuds genom Off the Grid som helt enkelt förbjuder dig från att använda telefonen genom att blockera den helt under en tid som du själv beslutat. Att gå emot förbudet och ändå använda telefonen kan stå användaren dyrt eftersom appen bygger på ett bestraffningssystem där man debiteras en summa varje gång man avslutar sessionen i förtid. Faktum är dock att en kan inta motsatt inställning till nätets inflytande på våra liv och lära sig att utnyttja det till sin fördel för att faktiskt vinna mer tid off-line. I den här artikeln tipsar vi om hur!

Nätet och nya arbetsmöjligheter

Internet har medfört en radikal förändring av arbetsmarknaden och många jobb som tidigare enbart var förpassade till kontorslandskap i de större städerna kan idag äga rum hemifrån. Genom tjänster som Google Hangout, Zoom och Skype kan anställda idag mer än någonsin kommunicera med kollegor och arbetsgivare hemifrån och slippa pendling på kuppen. Distansarbete är, för den som har det som möjlighet, därför ett utmärkt sätt att vinna tid som annars gått till transport, onödiga möten och lunch på stan. Att kunna arbeta online har även expanderat arbetsmarknaden till att innefatta nya möjligheter som tidigare varit otänkbara. Team PokerStars-medlemmen Ramón Colillas är ett illustrativt exempel på någon som började som fotbollscoach men som nu specialiserar sig på Hold’Em-turneringar live och online. Ett annat exempel är TV-stjärnan och entreprenören Bianca Ingrosso som genom sitt Youtube-konto och enorma popularitet på Instagram lyckats skapa ett skönhetsimperium med sminkprodukter under varumärket CAIA. 

Förenklad admin

Idag är det svårt att minnas tillbaka på en tid då man var tvungen att bege sig till det lokala postkontoret för att skicka brev eller ställa sig i kö på banken för att sköta basala bankärenden. Den största delen av vår kommunikation äger idag rum genom det betydligt mer miljövänliga och snabba alternativet e-post, och bankärenden görs huvudsakligen online genom inloggning med Mobilt Bankid. Trots att det senare även fört med sig säkerhetsrisker i form av bedrägerier på nätet, exempelvis i samband med kortköp online, är de flesta av oss ändå tacksamma över den tid som vi vinner på att kunna sköta ärenden hemifrån. 

Nöjesutbudet på nätet

Möjligheten till nöje utan att behöva lämna hemmet är idag oändlig. Många av de anläggningar som vi tidigare varit beroende av för att få tillgång till kultur och underhållning har idag en närvaro på nätet vid sidan av sin sedvanliga verksamhet. De offentliga biblioteken håller exempelvis alltjämt öppet samtidigt som de introducerat tjänsten Libby där användare enkelt kan låna digitala böcker och ljudböcker genom några knapptryck på mobilen eller e-läsaren. På samma vis har streamingtjänsterna gjort att vi numer kan titta på de allra senaste filmerna direkt från mobilen eller teven där hemma. Många muséer och kulturinstitutioner har dessutom utökat sina utställningar med så kallade digitala visningar där intresserade kan ta del av konst och kultur oavsett var han eller hon är baserad rent geografiskt. Slutligen har nätet gjort resandet till en enklare process. Där vi tidigare var tvungna att bege oss till en reseagent för att göra research om passande resmål och hotell kan vi nu ta hand om processen helt själva. Såväl flyg- och hotellsökningar som bokningar har blivit förenklade genom sökmotorer såsom Skyscanner och Bookings.com som hjälper ressugna på traven.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0